Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Sâmbătă sunt Moșii de iarnă!
08.02.2018, 3:15 pm

Creştinii ortodocşi marchează, sâmbăta aceasta, Moșii de iarnă. Numeroși credincioșii merg sâmbătă la biserică, pentru a face pomeni în cinstea celor care au trecut la cele veșnice.

Moșii de iarnă au loc întotdeauna în sâmbăta dinaintea Săptămânii albe, perioadă care precede începutul Postului Mare.

Moșii de iarnă fac parte din seria evenimentelor creștine rânduite de Biserica Ortodoxă Română pentru comemorarea celor care au trecut la cele veșnice.

Potrivit tradiției creștine, în ziua praznicului, pentru pomenire, sunt necesare: coliva, un colac, o sticlă de vin, pomelnicul cu numele celor trecuți la cele veșnice şi lumânări. După posibilităţi, credincioşii mai duc la biserică, spre pomenire, pachete cu piftie, cu carne, brânzeturi, mere şi cu bucatele preferate de cei pe care-i comemorează.

În Sâmbăta Morților, cei care sunt comemorați veghează asupra casei  de unde au plecat în eternitate, mai spune tradiția creștină.

Potrivit ritualului creştin ortodox, atât la Moşii de Iarnă (prima din cele şapte sâmbete), cât şi la ultima, Sâmbăta lui Lazăr, creştinii ortodocşi fac parastase: cu preparate de dulce (la Moşii de Iarnă) şi cu mâncare de post la Sâmbăta lui Lazăr, pomenire la care participă, prin tradiţie, mai mult femeile.

La fel ca la orice eveniment creștin ortodox desfășurat în cinstea celor care au murit, nu este recomandat să fie spălate rufe și nu este bine să fie organizate petreceri.

Moșii de iarnă au loc, întotdeauna, în sâmbătă dinaintea Săptămânii albe când se lasă sec de carne.

Săptămâna viitoare e dezlegare în zilelele de post, adică miercuri și vineri, la brânză, lapte și ouă în vederea începerii Postului Paștelui!

Duminica aceasta se lasă sec de carne pentru că ne apropiem de Postul Sfintelor Paști.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE