Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Ortodocșii se pregătesc pentru Postul Paștelui! Duminică se lasă secul de carne!
08.02.2018, 3:47 pm

Pentru creștinii ortodocși, vine Săptămâna albă, adică aceea în care vor putea mânca lactate, ouă și pește. Pentru credincioși, duminică va fi Lăsata secului de carne, iar după această săptămână, începe Postul mare, cel mai aspru dintre posturile ortodocșilor.

Ortodocșii vor lăsa în Duminica Înfricoșatei Judecăți, secul de carne, de care nu se vor mai atinge până la masa de Sfintele Paști.

Postul Mare este cel mai aspru dintre toate perioadele restrictive de peste an, cu cele mai puține dezlegări la pește comparativ cu Postul Crăciunului din sezonul rece.

Ortodocșii vor avea voie să mănânce pește, de Bunavestire, pe 25 martie și de Florii, cu o săptămână înainte de Paște, respectiv pe 1 aprilie.

Anul acesta, sărbătorile pascale vor fi pe 8 aprilie.

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină. Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an.

În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși. Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Spre deosebire de ortodocși, Biserica Catolică recomandă, în perioadele restrictive, evitarea produselor din carne, dar nu și a lactatelor, brânzeturilor sau a peștelui.

Atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici, Postul Paștelui este o perioadă de curățenie trupească și sufletească, în vederea sărbătoririi evenimentului Învierii Domnului.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE