Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Azi a început Postul Mare!
19.02.2018, 2:07 pm

Pentru creștinii ortodocși a început, astăzi, Postul Mare. Credincioșii au lăsat, aseară, sec de lapte, brânză, ouă și carne de pește, pentru ca de astăzi să înceapă Posul Paștelui.

Postul Paștelui este la ortodocși, cel mai aspru dintre toate perioadele restrictive de peste an, de aceea se mai numește și Postul Mare.

El are și cea mai îndelungată perioadă, respectiv de șase săptămâni, la ortodocși, în timp ce la catolici nu este atât de aspru.

Postul Mare include doar două dezlegări la pește, de Bunavestire, pe 25 martie și de Florii, cu o săptămână înainte de Paște. La catolici, se ține decât post de carne roșie, în timp ce consumul de lactate, brânzeturi, ouă și pește este permis.

Paște înseamnă trecere, astfel că prin intermediul premergător acestei sărbători, credincioșii se pregătesc, așa cum se cuvine, în cinstea marii sărbători a Învierii.

Postul nu este un regim alimentar, dar și nutriționiștii îi recunesc efectele pozitive cu privire la detoxifierea organismului, cu prilejul primăverii.

Teologii precizează că postul alimentar, fără rugăciune și fapte bune nu are valoare, dar nu toată lumea îl poate ține. Copiii, femeile însărcinate, bolnavii nu trebuie să țină post, admit teologii.

Biserica le recomandă celor care, din diverse cauze medicale, nu pot ține tot postul, să țină câteva zile, la recomandarea duhovnicilor, pentru a se putea împărtăși. Aceste zile sunt alese din prima săptămână, adică aceasta, numită și Săptămâna Purificării, și în ultima, respectiv Săptămâna Mare, când postul este aspru.

Anul acesta, Sfintele Paști vor fi pe 8 aprilie.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE