Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Mâine este Dragobetele, sărbătoarea iubirii la români!
23.02.2018, 2:19 pm

Mâine este marcată sărbătoarea iubirii, la români. Evenimentul este echivalentul Zilei de Sfântul Valentin, sărbătoare importată de la catolici, în cinstea unui preot al acestora. La români, sărbătoarea este una păgână, fără a avea legătură cu evenimentele rânduite de Biserica Ortodoxă. Cea mai importantă superstiţie legată de această tradiţie este că, bărbaţii nu au voie să le supere pe urmaşele Evei. În caz contrar, aceştia vor avea o primăvară plină de ghinioane.

Prilej de bucurie și bunăstare, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. Probabil că 24 februarie însemna, pentru omul arhaic, începutul primăverii, ziua când natura se trezește, păsările își caută cuiburi, iar omul participă și el la bucuria naturii.

Cu ocazia zilei de Dragobete, batrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar și păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi păsările își aleg perechea pe viață și se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârșit de iarnă și început de primăvară, Dragobetele oficia nunțirea păsărilor în cer. Sacrificarea animalelor este interzisa în această zi, mai spune tradiția populară.

În vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necăsătorite să strângă, de Dragobete, zăpada rămasă pe alocuri, cunoscută drept “zăpada zânelor”. Apa rezultată prin topire era considerată cu proprietăți magice în iubire și în descântecele de iubire, dar și în ritualurile de înfrumusețare. Se mai credea că această zăpadă s-a născut din surâsul zânelor. Fetele își clăteau chipul cu această apă pentru a deveni la fel de frumoase si atragătoare ca și zânele.

De Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. Totodată, la sate se credea că fetele care ating un barbat dintr-un sat învecinat vor fi dragăstoase tot timpul anului.

În anumite sate ale României, din pământ se scot, de Dragobete, rădăcinile anumitor plante, pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

De Dragobete, este recomandat ca bărbații să se afle în relații cordiale cu persoanele de sex feminin.

Barbații nu au voie să necăjeasca femeile și nici să se angajeze în gâlcevi, pentru că astfel îi așteaptă o primăvară cu ghinion și un an deloc prielnic. Atât băieții, cât si fetele au datoria de a se veseli de Dragobete pentru a avea parte de iubire întreg anul.

Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sarute de Dragobete.

Lucrările câmpului, țesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise de Dragobete. În schimb, curățenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor și prospețime.

De asemenea, nu e bine să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că, lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărari în lunile care vor urma.

În unele zone ale țării, ajunul zile de Dragobete este asemănător cu simbolistica nopții de Bobotează. Fetele tinere, curioase să își afle ursitul, își pun busuioc sfințit sub pernă, cu credința că Dragobete le va ajuta să găseasca iubirea adevărată.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE