Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Sancțiuni aplicate de DSP Dâmbovița, la Spitalul Orășenesc Găești!
23.02.2018, 3:32 pm

Urmare a informaţiilor care au circulat în spaţiul online şi în mass-media, privind încălcări ale legislaţiei sanitare de către personalul Spitalului Orăşenesc Găeşti, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa s-a autosesizat şi prin Serviciul Control în Sănătate Publică a desfăşurat joi, 22 februarie, un control igienico-sanitar la unitatea sanitară incriminată.

Au fost verificate secţiile medicină internă, pediatrie, sterilizare şi blocul alimentar, constatându-se următoarele:

-se utilizează saltele cu huse impermeabile şi saltele fară huse, unele dintre acestea fiind deteriorate, murdare, pătate;
-se asigură două schimburi de lenjerie pentru fiecare pat;
-în secţiile pediatrie şi medicină internă au fost identificate în dulapurile destinate păstrării materialului moale, lenjerii deteriorate, pătate, învechite;
-vesela este în cantitate insuficientă, deteriorată;
-sterilizarea se face centralizat, utilizând vapori sub presiune şi căldura uscată, cu excepţia secţiei pediatrie unde se utilizează caldura uscată pentru sterilizarea biberoanelor;
-la ora controlului, asistenta dieteticiană a înregistrat în Registrul de evidenţă a sterilizarii, 2 două  manopere care nu s-au efectuat (cu termen de finalizare după ora controlului);

Cu toate acestea, există proceduri operaţionale pentru efectuarea operaţiunilor de curăţare şi dezinfecţie, respectiv pentru asigurarea şi înlocuirea lenjeriei, mai precizează DSP Dâmbovița.

D.S.P. Dâmboviţa a interzis utilizarea sterilizării prin caldură uscată în sterilizarea centrală.şi a aplicat sancţiuni contraventionale, conform HG 857/2011, medicului şef secţia medicină internă, asistentelor şefe din secţiile pediatrie şi medicină internă, asistentei dieteticine şi asistentei de igienă din cadrul CPIAAM.

La rândul său, managerul Spitalului Orășenesc Găești, medic primar chirurg, Cristina Seltea, a declarat că ,,situația semnalată în mediul on-line este ceva izolat, o neglijență în serviciu, sancționată, de altfel, de către conducerea unității medicale până la venirea inspectorilor de la Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița. 

Cu toate că au fost sesizate lipsuri la Spitalul Orășenesc Găești, managerul unității medicale nu acuză problemele generale din sistemul sanitar românesc, fiind realizate investiții noi în acest sens. ,,Spitalul este dotat cu lenjerii noi, saltele noi, nu lipsesc dezinfectanții, există  în stoc medicamente și materiale necesare actului medical. A fost un caz izolat, o neglijență în serviciu a unor angajați.

Problema majoră cu care se confruntă însă Spitalul Orășenesc Găești este LIPSA MEDICILOR", atenționează managerul unității medicale.

,,În condițiile denigrării generale a spitalului din cauza unei situații izolate, oare câți medici tineri vor mai opta pentru un spital din provincie sau pentru un spital public din România?", întreabă managerul Spitalului Orășenesc Găești.

Și fostul manager al spitalului din Găești, totodată, medic ginecolog, Elena Olaru, precizează că ,,unitatea medicală are stocuri noi de lenjerii, că este un caz izolat. Secția de Boli Interne este una dificilă, uneori nici pacienții nu respectă regulile de igienă. Oricum, este dificil să lucrezi sub presiune, să ajungi în calitate de medic să te temi de fiecare gest medical care ar putea fi sancționat și din cauza altor lipsuri cu care se confruntă spitalele românești. Este greșit să se arunce cu noroi în tot personalul medical, în imaginea generală a spitalului", a mai precizat managerul spitalului, care și-a încheiat mandatul în 2017, Elena Olaru, în prezent, medic la Maternitatea Găești.

Situația de la Spitalul Orășenesc Găești a apărut după ce aparținătorul unui pacient internat la Secția Boli Interne a unității medicale a distribuit în mediul on-line o filmare în care apăreau o pernă veche, murdară și ruptă, aflată pe patul rudei sale, dar și veselă veche destinată distribuirii hranei bolnavilor.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE