Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Au început Babele!
01.03.2018, 7:51 pm

După o iarnă ca o primăvară au venit zăpezile. În ciuda iernii meteorologice, astăzi este Ziua Mărțișorului și e vremea Babelor.

Bunicii noștri cunoșteau că primele zile din această lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde.  Etnografii spun ca mitul “babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Exista credința că aceasta și-a luat numele de la Sfânta Muceniță Evdochia, sarbatorită și de către Biserica Ortodoxă.

Una dintre legendele populare o înfățișează pe Dochia ca pe o babă ce avea o noră, pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia. Odată a trimis-o să spele lâna, dar nu oricum, ci din neagră să o facă albă. Pe noră o ajuta un înger. I-a dat o floare albă și i-a spus să spele lâna cu ea. Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara pentru că-și vazuse nora cu floarea în mână.

Ea își pune 9 cojoace de blană, pe care le dezbrăca pe rând, iar când rămâne în cămașă, vine gerul și o îngheață. Legenda spune că așa au apărut Babele din Muntii Bucegi. De atunci, există tradiția ca în perioada 1-9 martie să se aleagă o babă, care va anticipa norocul din acel an. Astfel dacă e senin vom fi norocoși sau vom avea parte de încercări numeroase, daca vremea e capricioasă.

Se spune că vremea din aceste zile relevă starea launtrică și bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea este frumoasă și soarele strălucește, omul este voios și bun la suflet și îi va merge bine tot anul urmator. În schimb, dacă vremea este întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet și va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că, daca ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăție. 

Astăzi, alegerea Babelor a devenit un joc, iar orice asociere se face sub semnul unei șarade.

Astfel, “Baba” a ajuns să se stabileasca de fiecare în parte, după bunul plac, fiind aleasă, de cele mai multe ori la întâmplare. Alții însă, continuă să o stabileasca în funcție de ziua de naștere.

Dacă data nașterii celui ce vrea să afle în ce stare sufletească îl găsesc babele, are o cifră mai mare decât cifra nouă, atunci se obișnuiește să se calculeze suma celor două cifre și astfel se poate lesne ghici ziua babei.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE