Radio Minisat - Stiri Targoviste Dambovita - DSVSA Dâmbovița ia măsuri pentru Sărbători Pascale în siguranță

8 MM cu...
Oana Voichici

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

DSVSA Dâmbovița ia măsuri pentru Sărbători Pascale în siguranță
16.03.2018, 11:22 am

Se apropie Paștele, așa că Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița a dispus intensificarea controalelor pentru verificarea condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate carnea de miel, ouăle și alte alimente de origine animală și nonanimală.

Sunt vizate târgurile de animale, piețele agro-alimentare, abatoarele și centrele de sacrificare cu activitate temporară, unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, laboratoare de patiserie-cofetărie, precum și unitățile de alimentație publică, se arată într-un comunicat al DSVSA Dâmbovița.

În plus, până la 7 aprilie, va fi asigurată permanența, inclusiv in zilele de sâmbătă și duminică, și vor fi afișate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar-veterinare.

Iată și alte informații utile, extrase din comunicatul DSVSA Dâmbovița:

Carnea de miel

      -  Sacrificarea mieilor se va realiza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar. In cazuri exceptionale sacrificarea mieilor se poate realiza si in locurile organizate in conditiile legii si amenajate temporar, in care se asigura supraveghere sanitar veterinara si in care sunt respectate cerintele de igiena stabilite in legislatie. Decizia privind organizarea activitatii in locurile  amenajate temporar apartine DSVSA, numai in cazul solicitarilor scrise din partea primariilor si cu respectarea conditiilor generale si specifice de igiena, bunastare a animalelor si gestionare SNCU stabilite de legislatia sanitara veterinara.

     - Functionarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisa numai in perioada 15.03.2018- 07.04.2018, intre orele 07,00-17,00.

     -  Carnea de miel rezultata in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar va fi obtinuta numai la cererea directa a consumatorului si nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar.

      -  Marcarea carnii (carcasei) de miel se va face cu respectarea cerintelor legislative.

      - In cadrul pietelor agro-alimentare in care producatorii particulari expun spre vanzare produse alimentare se va interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care le atesta provenienta si a alimentelor care in urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzatoare.

      - Se va interzice comercializarea alimentelor in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura  si o igiena corespunzatoare.

Ouăle destinate consumului uman

   - Producatorii si comerciantii care valorifica oua pentru consum uman trebuie sa fie inregistrati/autorizati conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare.

   - Transportul oualor trebuie efectuat numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar si care indeplinesc cerintele de igiena.

   - Ouale trebuie sa fie marcate cu codul producatorului si trebuie sa provina din centre de ambalare oua autorizate in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 589/2008 cu privire la standardele de  comercializare aplicabile oualor, cu exceptia oualor comercializate prin vanzare directa.

   -  Este interzisa comercializarea oualor cu coaja crapata sau murdara.

Laptele si produsele din lapte

   - Comercializarea laptelui si a branzeturilor in pietele agroalimentare si targuri, de catre producatorii agricoli, se realizeaza in baza documentelor de inregistrare sanitara veterinara, eliberate de  catre DSVSA, conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr. 111/2008.

  - Laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final, sau prelucrarii in branzeturi trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui.

  - Producatorii care vand direct lapte crud catre consumatorul final in piete trebuie sa detina fise de sanatate, care sa ateste starea de sanatate a animalelor de la care a fost obtinut laptele, completate de catre medicii veterinari din localitatile de origine.

 - Branzeturile destinate comercializarii directe catre consumatorul final de catre producatorii agricoli, pot fi expuse la vanzare, in spatiile special amenajate din halele de desfacere a produselor alimentare, in vitrine destinate acestui scop, in recipiente (tavi) confectionate din material necorodabil, usor de curatat si igienizat.

 - Branzeturile trebuie protejate corespunzator impotriva contaminarii pe durata transportului si a expunerii la vanzare catre consumatorul final (de exemplu: in recipiente din material plastic, pungi din plastic incolore).

  1.   Până la data de 13.03.2018 au fost înregistrate 3 solicitari privind înființarea de

spații temporare pentru sacrificarea mieilor. DSVSA Dâmbovița va efectua verificari in perioada imediat urmatoare si va comunica catre ANSVSA lista cu spațiile temporare pentru sacrificarea mieilor ce au fost înființate in judet  și au primit avizul DSVSA.

  1. Lista cu circumscripțiile sanitare veterinare si pentru siguranța alimentelor și circumscripțiile sanitare veterinare zonale pe raza cărora se desfășoară această acțiune și numerele de telefon la care pot fi contactate persoanele nominalizate, precum și personalul din cadrul altor servicii, care este implicat în acțiunile premergătoare Sărbătorilor Pascale : 

Nr. crt

Compartimentul în care activează persoana desemnată

Nume, prenume

Telefon

1.      

CSVZ Târgoviște

Dr. Iordache Sonel

0735333742

2.      

CSVZ Pucioasa

Dr. Năstăsescu Nicolae

0735333727

3.      

CSVSA Pucioasa

Dr. Patraulea Emilia

0735333724

4.      

CSVZ Titu

Dr. Pop Silvia

0735333735

5.      

CSVSA Titu

Dr. Chisălău Dan

0735333753

6.      

Serv. Control oficial Siguranța alimentelor

Dr. Constantin Anuș

0733010321

7.      

Dr. Oprescu Ion

0735333746

8.      

Dr. Cobianu Iulia

0735333766

9.      

Dr. Chiran Claudia

0735333752

10.             

Ing. Minea Bogdan

0735333730

11.             

Serv. C.Î.E.T

Dr. Vaszil Claudiu

0731030603

12.             

Dr. Negoi Marius

0735333750

13.             

Dr.ing. Nitu Adrian

0735333758

14.             

Ing. Badea Daniel

0735333716

15.             

Serv. E.I.C.A.

Dr. Ioniță Cristina

0735333722

16.             

Dr. Toboșaru Ionuț

0735333721

17.             

Dr. Margarit Cristian

0735333728

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE