Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

A început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel!
04.06.2018, 1:08 pm

A început Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Acesta se va încheia pe 29 iunie, iar la fiecare sfârșit de săptămână este dezlegare la pește. Și pentru azi, Biserica Ortodoxă a rânduit dezlegare la pește.

Postul Sfinţilor Petru şi Pavel marchează vremea secerişului şi jumătatea verii agrare.

Sărbătoarea sfinţilor Petru şi Pavel se ţine, în mediul rural, timp de trei zile pentru că agricultorii să fie protejaţi împotriva potoapelor şi pentru că grânele lor să fie bogate.

În lumea rurală sărbătoarea este cunoscută sub numele de Sân-Petru de Vară şi marchează vremea secerişului şi jumătatea verii agrare. Ziua de dinaintea sărbătorii este dedicată spiritelor cerului care până în această zi umblă libere prin lume şi îi pedepsesc pe cei care dorm pe afară şi care îşi găsesc culcuşul în locuri în care nu le este permis. Un mod de protecţie împotriva acestor duhuri sunt usturoiul şi pelinul.

Sărbătoarea Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel aduce şi licuricii ce au parte de legendele lor. Licuricii ar fi scântei care ajung pe pământ după ce sfântul Petru da cu biciul în Rai. Licuricii sunt trimişi de sfânt din cer pe pământ pentru a-i proteja pe oamenii rătăciţi în pădure. Ziua de Sân-Petru se ţine pentru ca lupii să stea departe de vite. Sărbătoarea numită şi Moşii de Sân-Petru permit pomenile pentru cei plecaţi dintre noi: mere dulci, lumânări şi colaci.

Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminică Tuturor Sfinţilor, prima duminică după Rusalii - Pogorârea Sfântului Duh. 

Anul acesta, postul are o durată mai mare, respectiv, de trei săptămâni.

Autor : Mădălina Zamfir

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE