Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Tradiții de Sânziene
24.06.2018, 1:12 am

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul se numește în calendarul popular, Drăgaica. Despre sărbătoarea de astăzi, se spune că aduce noroc, sănătate și sporul casei, dacă sunt respectate anumite tradiții. Tot azi, aflăm și cum va fi vremea în această vară.

În această zi se culeg plante care sunt binecuvântate cu puteri tămăduitoare, iar toamna se culeg rădăcinile acestora. De asemenea, în zorii praznicului se adună roua ce acoperă florile de sânziene. Roua respectivă este renumită pentru puterile sale tămăduitoare, fiind un leac pentru ochi şi pentru problemele de piele – după cum arată tradițiile populare.      

Sărbătoarea aduce și Sânziana, floarea de câmp, de culoare galbenă sau albă cu inflorescenţe și un miros foarte plăcut, asemănător florilor de tei. Planta este indicată în tratamentul afecţiunilor hepatice, renale, neurologice, iar floarea este eficientă şi în  tratamentele cosmetice, demonstrează și specialiștii în farmaceutică.

Tradiţia populară mai spune că în dansul lor feeric, sânzienele ating holdele şi le dăruiesc rod bogat.  De ziua lor, Sânzienele pătrund în gospodării, binecuvântează  tinerele familii cu copiii sănătoşi, iar gospodarilor generoşi cu semenii lor, le aduc veşti bune şi spor în tot ce-şi doresc.

Tot Sânzienele au puterea să alunge spiritele malefice şi vrajba din casele oamenilor.

În zorii sărbătorii, fetele şi femeile împletesc coroniţe din nouă fire de sânziene şi tot atâtea de grâu şi aruncă acea coroniţă pe  acoperişul casei. Dacă respectiva coroniță rămâne pe acoperiş, persoana care a împletit-o va avea bucurii şi linişte în casă sau se va căsători. Când coroana nu rămâne agăţată de acoperiş, persoana care a împletit-o este avertizată  că o aşteaptă o perioadă marcată de nelinişte. Gospodarii agaţă astfel de coroniţe împletite la ferestre şi la uşi pentru ca sporul şi belşugul să poposească în casa lor şi pentru a  alunga ghinioanele şi bolile. 

Lucrătorii ogoarelor urmăresc și starea vremii  în ziua de Sânziene. Tradiţia populară spune că dacă plouă de Sânziene, nu este un semn bun. Va ploua încă 40 de zile, iar vremea rea va aduce necazuri oamenilor.

În această zi, după trei luni de cântat (de la Buna Vestire), Cucul, pasărea-oracol, tace. În popor, întâmplarea se numeşte Amuţitul cucului. De-a lungul celor trei luni, cântecul lui s-a implicat  în destinul oamenilor. Ei ştiu că, de câte ori cucul cântă în anumite zile, el le vesteşte ceva anume: câte bucurii vor avea, când se vor căsători și alte evenimente importante din viața lor.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE