Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Astăzi este Sfântul Pantelimon, ocrotitorul bolnavilor și al cadrelor medicale!
27.07.2018, 8:49 am

Pomenit pe 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginti'', arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos.

Se zice că în ziua de Sfântul Pantelimon, cerbul iese din apă și această începe să se răcească, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei vremea ceva mai rece.

În această zi se mănâncă porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii.

În ziua de Sf. Pantelimon se împart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul următor.

Minunile lui din timpul vieții au făcut înconjurul lumii, reuşind să-şi aducă până și tatăl păgân al Sfântului Pantelimon pe calea credinţei. Când tatăl lui s-a stins, și-a împărţit averea săracilor şi a muncit în numele credinţei, de unde şi numele primit de „doctor fără de arginţi'. Şi-a găsit sfârşitul decapitat, la ordinul împăratului, moaştele sale sfinte sălăşluind azi în biserici din întreaga lume, fiind patronul spiritual al lumii medicale și tămăduitorul suferinzilor.

La noi în țară, credincioșii se pot închina la sfintele sale moaște la Iași, la Catedrala Mitropoliei, la Catedrala episcopală din Galați, unde sunt și moaștele Sfântului Nectarie, la Catedrala Arhiepiscopală a Tomisului din Constanța, dar și în București, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului – Precupeţii Noi', la Biserica Sfântul Stelian Lucaci, la Biserica Sfântul Dumitru din spatele Muzeului de Istorie a României, la Mânăstirea Plumbuita, la Biserica Sfântului Antonie cel Mare, la Biserica Stavropoleos, la Biserica Sfântul Alexie și, nu în ultimul rând, la Biserica Sfântul Pantelimon.

Sărbătoarea este marcată și în orașul dâmbovițean, Moreni, unde este celebrat hramul Capelei Spitalului Municipal. Aseară a fost oficiată slujba de vecernie, oficiată de către opt preoți. La eveniment, au participat numeroși credincioși, pacienți și cadre medicale de la Spitalul Municipal Moreni. De asemenea, a fost oficiată și o slujbă de parastas în memoria angajaților unității sanitare care au trecut la cele veșnice.

Manifestările religioase continuă și astăzi la Capela Spitalului Municipal Moreni unde prin grija reprezentanților parohiei au fost pregătite pachete cu alimente pentru credincioși.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE