Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Salariații de la COS Târgovişte protestează mâine!
30.07.2018, 10:55 am

Marţi, 31 iulie, între orele 14.00 – 16.00, în fața COS Târgoviște, va avea loc un miting de protest al salariaților COS Targoviste, organizat de Sindicatul Valahia. 

Lucrătorii COS Targoviște vor protesta din nou pentru a atrage atenția asupra faptului că, la COS Targoviste s-au instituit  relatii feudale de muncă și ca actuală administrație nu este interesata de iesirea din insolvență.

Salariații s-au săturat de muncă în condiții mizere,  autoritate excesivă, încălcări permanente ale drepturilor și libertăților lucrătorilor, salarii de mizerie, demolarea bucată cu bucată a combinatului, lipsa de reacție a clasei politice în ceea ce privește modificarea legilor care permit devalizarea combinatului și multe altele.

COS Târgoviște este un exemplu reprezentativ al incoerenței legislative din România fiind privatizata în 2002 din Fondul Proprietății de Stat către o firma off - shore  cu patronat rusesc, (Conares Trading devenită ulterior Mechel).

COS Târgoviște se află în insolvență din anul 2013, iar in acest moment nu exista un  program de reorganizare si se afla in pericol de faliment,  situatie ce poate aduce atingere sigurantei nationale a Romaniei. Grupul Mechel a cumparat din Fondul Proprietatii de Stat alte patru combinate metalurgice care, dupa preluare, au fost aduse in stare de nefunctionare ( Campia Turzii, Otelul Rosu, Braila si Buzau ).

Au trecut peste cinci ani de la intrarea in insolventa, statul roman nu a incasat nimic din creanta de peste 10 milioane de euro, iar prin pastrarea administrarii de catre COS Targoviste, prin administratorul special, tot ce se incaseaza acum din vanzarile de patrimoniu, se duce tot in buzunarele administratiei ruse si nu ajunge nimic in contul creantei statului.

Alternativa la vidul legislativ existent, care permite o astfel de situatie, va duce inevitabil la declansarea procedurii falimentului, cu efecte dezastruase pentru salariati , pentru economia judeteana si pentru interesul national.

Daca statul roman are de recuperat creante  de la ,, investitori strategici “ care au primit  din Fondul Proprietatii de Stat active stretegice pentru economia romaneasca, la preturi foarte mici , trebuie sa o faca cu fermitate, mergand pana la expropriere , prin lege speciala, a respectivelor unitati .

Sindicatul Valahia, activ in cadrul COS Targoviste cu peste 500 membrii de sindicat, a cerut clasei politice sa reanalizeze cadrul legal existent si sa initieze modificarea in regim de urgent a urmatoarelor legi:

  • Legea Sigurantei Nationale, trebuie modificata astfel incat sa se permita interventia de urgenta a statului roman atunci cand o unitate economica strategica este in pericol de a fi adusa in stare de nefunctionare / lichidare;
  • Legea Insolventei trebuie modificata astfel incat sa fie ridicata administarea speciala daca nu exista program de reorganizare dupa trei ani de  la intrarea in insolventa iar administratorul judiciar sa poata fi schimbat in aceasta situatie;
  • Legea Exproprierii trebuie modificata astfel incat sa permiteta declansarea  procedurii de expropriere si in situatia in care au fost incalcate clauzele contractului de privatizare, si/sau  in situatia in care unitati de importanta nationala,  din cele prevazute in lista anexa la Legea Sigurantei nationale,  care au fost privatizate din fondul proprietatii statului  si care sunt sunt aflate in pericol de a fi aduse in stare de nefunctionare sau de lichidare.  Deasemenea, dreapta si prealabila despagubire sa nu fie mai mare decat pretul platit la momentul privatizarii, din care sa fie scazute veniturile obtinute din  instrainarile de active/utilaje/patrimoniu etc.
  • Adoptarea unei Legi speciale, in regim de urgenta, derogatoare de la cadrul general al procedurii insolventei, prin care statul roman sa poata prelua activele privatizate, in contul creantelor statului sau / si atunci cand este pusa in pericol siguranta nationala a Romaniei.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE