Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

De Schimbarea la Față, nu avem voie să ne certăm cu nimeni!
06.08.2018, 12:14 am

Sărbătoarea de astăzi constituie și un moment important în calendarul agricol: nu se lucrează la câmp și se duc la biserică fructe din noua recolta, se binecuvântează și se împart. Tot azi trebuie să fim atenți să nu ne certăm cu cineva ca să nu fim supărați până la următoarea sărbătoare a Schimbării la față, după cum ne învață…înțelepciunea populară!

În această zi nu e bine să te cerți și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi tot anul, până la următoarea sărbătoare, spune înțelepciunea populară.

Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarba. Este vorba de obiceiuri populare care nu au legătură cu tradițiile creștin ortodoxe.
 
Tot pentru această zi există și interdicții cu privire la scăldat, indiferent cât de cald ar fi. Explicația pentru acest obicei popular este că apele devin de acum tot mai reci și crește riscul îmbolnăvirilor. Este vorba, de fapt, de o metodă ancestrală prin care străbunii noștri se fereau de răceli.

Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor drept ziua ce marchează desparţirea de vară. Altfel spus este vorba de schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale anotimpului care urmează. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele se răcesc, iar păsările migratoare încep să-și pregătească plecarea, după cum arată vechiul calendar agricol.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE