Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Mâine este sărbătorită Nașterea Maicii Domnului sau Sfântă Mărie Mică!
07.09.2018, 1:42 pm

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc mâine Naşterea Maicii Domnului sau Măria Mică, după cum se spune popular. Aceasta este prima sărbătoare din noul an bisericesc şi marchează hotarul dintre vară şi toamnă, în tradiţia populară fiind cunoscută şi ca o zi în care sunt ascultate rugăciunile femeilor care vor sa aibă copii.

Naşterea Maicii Domnului este prima mare sărbătoare din anul bisericesc, început la 1 septembrie, după care va urma Ziua Crucii pe 14 septembrie, zi de post aspru pentru credincioşi.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a explicat că sărbătoarea naşterii Maicii Domnului a fost rânduită pe 8 septembrie, pentru că această cifră semnifică veşnicia, infinitul.

Fecioara Maria este fiica Sfintei Ana şi a Dreptului Ioachim, care au fost binecuvântaţi, la bătrâneţe, cu un copil. Ei au fost anunţaţi de Arhanghelul Gavriil, că rugăciunile lor pentru a avea un copil au fost auzite și va avea loc o minune. Arhanghelul le-a vestit că vor avea o fetiţă, Maria, care îl va aduce pe lume, pe însuşi Fiul Lui Dumnezeu, Isus Hristos.

De Naşterea Maicii Domnului sau Mărie Mică, după cum se spune popular, sunt şi anumite tradiţii populare. Se spune că, femeile care vor să aibă copii, trebuie să se roage astăzi, în mod special, la Fecioara Maria, iar pentru străbuni, se aprind candelele şi se împart din fructele toamnei.

 Naşterea Maicii Domnului, cunoscută drept ,,Sfânta Maria Mică", marchează, totodată, hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Se spune că, începând din această zi, păsările călătoare pleacă spre zonele calde, insectele se ascund în pământ, iar vremea se răceşte. Oamenii încep culesul viilor, al unor fructe şi plante medicinale, seamănă cerealele de toamnă

De asemenea, sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Potrivit tradiţiei populare, la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, ca de altfel, la orice mare praznic, nu se fac treburi gospodăreşti şi nu se spală rufe.

În popor, se spune că, în această zi, vor fi ascultate, mai ales, rugăciunile femeilor care vor sa aibă copii, dar şi a celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta sa aibă o naştere uşoară. Și cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi, Maicii Domnului, pentru a-şi găsi perechea potrivită.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru cei din neam, care au trecut la cele veşnice.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE