Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Focar de pestă porcină în Dâmbovița!
16.09.2018, 10:14 am

Este oficial! Pesta porcină africană a ajuns și în județul Dâmbovița!

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița, Sandu Tolea, a confirmat pentru Radio MINISAT primul caz de pestă porcină identificat în județul nostru, la Lucieni. Acesta a îndemnat oamenii să nu intre în panică, deoarece pesta porcină nu se transmite la om, însă a precizat că trebuie respectate cu strictețe măsurile instituite de inspectorii sanitar-veterinari.

Comitetul Local de Combatere și Prevenire a Bolilor, întrunit, în această dimineață, la Prefectura Dâmbovița, a emis un comunciat în care sunt precizate măsurile care trebuie luate în acest caz. 

Redăm, mai jos, comunicatul Prefecturii Dâmbovița:

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București a confirmat apariția virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, într-o gospodărie din comuna Lucieni, satul Lucieni.

Centrul  Local de combatere a bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 16.09.2018, ora 08.00, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli.

S-a luat măsura uciderii porcinei din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km  și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km in jurul focarului.

Până la această oră nu au mai notificate alte cazuri de îmbolnăvire și mortalitate în gospodării sau exploatații de tip industrial.

Solicităm sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale.

Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, ea având un puternic impact la nivel economic si social. Oamenii pot însă ajuta la răspândirea virusului prin hainele și echipamentele contaminate.

De asemenea, precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

 

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE