Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Începe Festivalul Internațional de Astronomie ASTRO-FEST 2018, la Târgoviște! Prunariu și Mironov vor fi prezenți
12.10.2018, 7:51 am

Societatea Astronomică Română de Meteori organizează, începând de mâine, până la sfârșitul săptămânii viitoare, festivalul internațional de astronomie ASTRO-FEST 2018 Târgoviște. Evenimentul este dedicat Centenarului Marii Uniri, precum și împlinirii a 25 de ani de la fondarea Societății Astronomice Române de Meteori - SARM.

Participarea la manifestările din cadrul festivalului este liberă.

Președintele SARM, Valentin Grigore, a declarat, pentru Radio Minisat, că vor fi prezenți la Târgoviște invitați din țară și străinătate, printre ei aflându-se și Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în cosmos, și Alexandru Mironov.

Participarea la toate acțiunile este liberă. Instituțiile de învățământ și asociațiile educative sunt invitate să participe cu grupuri de elevi, în zilele de 19 și 20 octombrie, la festivalul în aer liber, iar profesorii și tinerii interesați de astronomie și proiecte educaționale și la sesiunile din cadrul festivalului.

"În Piața Tricolorului, va avea loc, în zilele de 19 și 20 octombrie, un festival de astronomie în aer liber unde vor fi standuri ale entităților participante, expoziții de astrofotografie, desene și picturi cosmice, experimente, standuri de carte și reviste de astronomie, standuri firme de telescoape, rachetomodele, meteoriți la microscop, imprimante 3D, proiecții de imagini cosmice și muzică spațială. Se vor face observații astronomice prin telescoape performante, ziua la Soare iar seara la Lună, planete, roiuri de stele. Pe data de 19 octombrie va avea loc o întâlnire a publicului cu cosmonautul Dumitru Prunariu și prof. Alexandru Mironov", se precizează în comunicatul SARM, remis la redacție.

Dincolo de manifestările în aer liber, sunt organizate diverse expoziții, unele interactive. 

De astăzi până duminică, are loc workshopul «Perspective de dezvoltare a astronomiei, educației prin astronomie și astronomiei culturale în Târgoviște și județul Dâmbovița», la Runcu.

"La Muzeul de Istorie, vor avea loc în zilele de 18, 19 și 20 octombrie sesiuni de comunicări pe diverse teme (rolul astronomiei și contribuția astronomilor la Marea Unire, proiecte și descoperiri românești în astronomie, proiecte de cercetare dedicate tinerilor români, educație prin astronomie), sesiune dedicată împlinirii a 25 de ani de la înființarea Societății Astronomice Române de Meteori – SARM, astronomia și educația prin astronomie în lume – prezentări ale participanților din străinătate, lansări și prezentări de carte, reviste și publicații astronomice, expoziții tematice: fotografie de peisaj nocturn, fotografie de înaltă rezoluție la Soare și Lună, colecție de calendare și anuare astronomice, astronomie tactilă și planetariu pentru nevăzători", mai precizează sursa citată.

În ziua de 20 octombrie va avea loc o mini-gală a festivalului de cosmopoezie și un recital de muzică astrofolk.

La Biblioteca Județeană I.H. Rădulescu din Târgoviște, va fi expusă o expoziție de desene cosmice realizate de elevi și fondul de carte de astronomie al bibliotecii.

Evenimentul este finanțat de Ministerul Tineretului și Sportului, Primăria Municipiului Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița.

Aici puteți vedea programul manifestărilor:

Luni, 15 octombrie și marți, 16 octombrie

Program invitați străini, întâlnire de lucru membri și staff Astronomi Fără Frontiere. Vizite, întâlnire cu autorități.

 

Miercuri, 17 octombrie

 

15.00 – Instalare expoziții, standuri de carte astronomică, expoziții de desene cosmice etc. Muzeul de Istorie. Biblioteca Județeană.

Joi, 18 octombrie

10.00 – Sesiune de comunicări. Muzeul de Istorie

12.00 – Case vechi din Târgoviște și povestea lor – tur al Centrului Vechi din Târgoviște

15.00 – Instalare standuri Piața Tricolorului

16.00 – Sesiune de comunicări. Muzeul de Istorie

 

Vineri, 19 octombrie

09.00 – Sesiune de comunicări. Muzeul de Istorie

14.30 – Sesiune de gală: autorități, invitați, participanți. Muzeul de Istorie

15.30 – Deschidere festival în aer liber. Piața Tricolorului.

Dialog pe scena festivalului: cosmonaut Dumitru Prunariu, prof. Al. Mironov, preș. Mike Simmons

16.00-22.00 – Festival în aer liber, Piața Tricolorului: observații astronomice, standuri entități participante, experimente, demonstrații, expoziții, standuri de carte, standuri firme telescoape, rachetomodele, proiecții de imagini, dialog pe scenă etc.

Vizite expoziții Muzeul de Istorie

Sâmbătă, 20 octombrie

Muzeul de Istorie

10.00 – Sesiune de comunicări

11.30 – Gală Festival de cosmopoezie

12.15 – Recital muzică astrofolk

14.00 – Prezentare expoziție de desene și picturi cosmice. Biblioteca Județeană.

14:00-22.00 – Festival în aer liber. Standuri, observații. Piața Tricolorului.

Vizite expoziții Muzeul de Istorie.

 

Duminică, 21 octombrie

12.00 – Plecarea participanților

13.00 – Excursie pentru invitați

 

Luni, 22 octombrie

12.00 – Plecare invitați străini

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE