Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Focurile lui Sâmedru, diseară, în zonele rurale!
25.10.2018, 11:30 am

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este întâmpinată în fiecare an cu hramuri răsunătoare, pomene cu colaci delicioși, dar și jocuri cu focuri vii. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstițiilor pastorale, reprezintă începutul iernii. 

De Sfântul Dumitru sau Sâmedru există o mulțime de tradiții și superstiții. Spre exemplu, în ajun, oamenii fac celebrele.... focuri vii. Așadar, în noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Sâmedru”.

Oamenii aprind focuri mari e dealuri sau în curți peste care cei mici sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii ca să se căsătorească. Rolul focului este de a alungă atât fiarele, având și puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în grădină cenușă și cărbuni. 

Obiceiul se mai păstrează în sate din județele ArgeșDâmbovița și Brașov .

De Sfântul Dumitru, femeile în vârstă obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc. Tot ele pregătesc pomeni pentru cei morți: de Sâmedru se împarte colivă și colaci în formă de cruce. 

De Sfântul Dumitru este păcat să te îndeletnicești cu treburile gospodărești.

Conform credinței populare, Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile sunt lichidate (chirii, împrumuturi), care au fost făcute cu șase luni în urmă, insă și încheierea altora noi. 

De Sfântul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru diverse treburi și se strică stanele. În unele zone, tăranii îl prăznuiesc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir, că fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfantă Impărtăsanie.

Sâmedru era considerat patronul păstorilor. Pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, păstorii obișnuiesc să își așeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, așteptând să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă o oaie neagră se așează înseamnă că iarnă va fi una bună, în timp ce dacă se va culca o oaie albă, iarnă va fi aprigă.

De sărbătoarea Sfântului Dumitru, Izvorâtorul de mir se întâlnesc foarte multe obiceiuri frumoase și în alte regiuni ale țării de 26 octombrie.

În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă, iar în regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respectă toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri și primejdii.

De Sfântul Dumitru se tăie și coama cailor tineri pentru că această să crească frumoasă. Totuși, de Sfântul Dumitru nu trebuie folosit piaptănul. În caz contrar vei atrage asupra ta necazuri și primejdii. 

Sfântul Dumitru este considerat omologul Sfântului Gheorghe: Dacă cel din urmă are grijă ca totul să fie înverzit atunci când vine, Sfântul Dumitru înseamnă și.... moartea naturii.     

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE