Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Azi sunt Moșii de toamnă!
03.11.2018, 11:43 am

Azi sunt Moșii de toamnă când se fac pomeni pentru străbuni. Evenimentul creștin are loc întotdeauna în prima sâmbătă din luna noiembrie.

Potrivit tradiţiei creștin ortodoxe, prima zi de sâmbătă din luna noiembrie are o semnificaţie spirituală aparte. Biserica Ortodoxă rânduieşte în această zi pomenirea tuturor celor adormiţi Întru Domnul. În popor, această slujbă specială, oficiată în toate lăcaşurile ortodoxe, este cunoscută sub numele de Moşii de toamnă.

Cuvântul “moşi” vine de la “strămoşi” şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Cu apelativul “moşi” sunt numiţi nu doar morţii, ci şi principalele evenimente ce le sunt consacrate, precum şi pomenile făcute pentru ei.

Din zilele de Moşi amintim: “Moşii de primăvară” (de Măcinici), “Moşii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), “Moşii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie) și “Moşii de iarnă”.

Tot din tradiţie, până în ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil în data de 8 noiembrie, fiecare creştin îi comemorează pe cei dragi, rude şi prieteni, plecaţi la viaţa de dincolo.

În aceste zile, în cimitire, credincioșii aduc ofrande la mormintele celor dragi: flori proaspete, aprind lumânări şi tămâie lângă crucea care veghează somnul celor adormiţi. Totodată, credincioșii se roagă pentru sufletele celor care au plecat dintre noi şi își amintesc cu drag de momentele frumoase din viaţă petrecute alături de aceştia.

În această perioadă, atât aseară când s-au pregătit colivile și colacii, dar și azi, nu este recomandat să spălați rufe – mai arată tradiția creștin-ortodoxă.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE