Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Miercuri începe Postul Crăciunului! Mâine seară este Lăsata secului de carne!
12.11.2018, 9:16 pm

Pentru creștinii ortodocși și catolici, miercuri începe Postul Crăciunului. Acesta se va încheia pe 25 decembrie, de ziua Nașterii Fiului Lui Dumnezeu, Iisus Hristos.

Postul Nașterii Domnului sau al Crăciunului oferă o nouă posibilitate a curățirii trupești și sufletești. El rememorează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum și postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia așteptau venirea lui Mesia cu post si rugăciune, așa se cuvine să aștepte și creștinii să îl întâmpine prin ajunare pe Fiul Lui Dumnezeu, născut din Fecioara Maria, după cum se arată pe site-ul creștin.ortodox.

Acest post ține 40 de zile: de la 14 Noiembrie până pe 25 Decembrie.

Aseară, credincioșii au lăsat secul de carne.

De miercuri, 14 noiembrie și până în dimineața zilei de Crăciun, pe 25 decembrie se ține post de carne, ouă si brânză.

Lunea, Miercurea si Vinerea se consumă bucate fără unsoare (ulei) și nu se bea vin. Marțea și Joia este dezlegare la untdelemn si vin.

Sâmbetele și duminicile, cu excepția ultimei duminici dinaintea Crăciunului, respectiv pe 23 decembrie, sunt dezlegări la untdelemn, vin și pește, rânduite de Biserica Ortodoxă – mai precizează sursa citată.

În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara, fiind post aspru. Credincioșii consumă grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină. Este vorba de modul în care au ajunat Proorocul Daniil și cei trei tineri din Babilon, care au închipuit, mai înainte, Nașterea lui Hristos.

De Crăciun, pe 25 decembrie, în orice zi ar cădea, chiar și cele obișnuite de post, miercuri sau vineri, mâncăm de dulce.

Anul acesta, Crăciunul cade într-o zi de marți.

Credincioșii pot mânca de dulce în ziua de Crăciun, numai după slujba religioasă săvârșită în cinstea mari sărbători. De asemenea, mai este recomandat ca după acest post, credincioșii să se împărtășească.

Postul nu înseamnă doar restricții alimentare, ci și prilej de rugăciune, meditație, iertare față de semeni, apropiere de Dumnezeu.

 

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE