Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Dezbatere pe tema clădirilor de patrimoniu, la Muzeul Tiparului
26.01.2019, 7:36 pm

Problema clădirilor de patrimoniu din Târgoviște, aflate în stare avansată de degradare, a fost analizată, ieri, la Muzeul Tiparului din cadrul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”. S-au adunat, la aceeași masă, din dorința de a găsi o soluție pentru aceste comori arhitecturale, arhitecți, muzeografi, oameni angrenați în promovarea și protejarea patrimoniului, profesori și un reprezentant al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, în persoana deputatei de Dâmbovița Oana Vlăducă, alături de mentori și voluntari din cadrul proiectului “Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei”.

Cu toții au fost de acord că trebuie să se facă ceva pentru reabilitarea acestor clădiri, care plasează fosta cetate de scaun a Țării Românești undeva în fruntea clasamentului național în ceea ce privește numărul de monumente istorice. Din păcate, problema banilor a intervenit sistematic în dezbatere. Au rămas însă și aspecte asupra cărora toți participanții au convenit că se poate face ceva. De exemplu, trebuie avute în vedere aspectele care privesc promovarea acestor clădiri de patrimoniu, astfel încât oamenii să devină mai sensibili la problematica clădirilor de patrimoniu. Cum respectul față de aceste valori se formează de la vârste mici, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Dâmbovița, Sorin Ion, a arătat că va susține acțiunile ce vor conduce la formarea unei atitudini pozitive față de patrimoniul local în rândul elevilor.

Șeful Direcției pentru Cultură Dâmbovița, Radu Alexandru, a vorbit despre necesitatea realizării unei liste realiste cu clădirile de patrimoniu, unele dintre cele înscrise neavând ce să caute acolo, iar altele lipsind din diverse motive de pe această listă. În acest sens, a cerut sprijinul arhitecților pentru a realiza acest document și a primit confirmarea că se lucrează deja în acest sens. În plus, le-a reamintit celor prezenți că legislația îi împovărează în așa măsură pe proprietarii clădirilor monument istoric, încât mulți dintre aceștia, în loc să se considere norocoși că dețin un astfel de imobil, se consideră blestemați, costurile cu întreținerea și reabilitarea unei asemenea clădiri fiind foarte mari, condițiile impuse fiind extrem de restrictive, iar ajutorul statului fiind nesemnificativ.

Reprezentanții Primăriei Târgoviște reponsabili cu promovarea patrimoniului local au vorbit despre importanța unei colaborări cu agenții de turism, astfel încât cei ce vin să ne vadă orașul să beneficieze de pachete complexe, care să cuprindă și un tur la obiectivele cu încărcătură istorică.  

În ceea ce privește parteneriatul cu Universitatea Valahia, studenții se vor implica activ pentru găsirea unor soluții, dar și pentru promovarea monumentelor istorice.

Deputata Oana Vlăducă și-a arătat susținerea față de proiectele care privesc protejarea patrimoniului și le-a cerut arhitecților să vină cu propuneri concrete pentru modificarea legislației în domeniu.

Această dezbatere, organizată în cadrul proiectului  “Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei”, a fost doar un prim pas pe un drum anevoios care vrea să ducă la salvarea clădirilor de patrimoniu, ce ar putea face mai atractiv acest oraș în fața turiștilor, dar ne-ar aminti constant cine suntem și de ce ar trebui să ținem capul sus. Vor urma și altele. Sperăm însă că se va face și ceva concret, dincolo de discuții. Pentru că variante există. Trebuie doar să fim deschiși și să ne dorim cu adevărat ca înfățișarea acestui loc încărcat de istorie să se schimbe.

Vă reamintim că, începând cu luna aprilie 2018, aproximativ 90 de liceeni și studenți și 10 mentori lucrează în echipă pentru cunoașterea situației clădirilor istorice și a monumentelor aflate în pericol și a cadrului juridic existent pentru protejarea acestora de către întreaga comunitate; familiarizarea târgoviștenilor cu procesele de lobby și advocacy/elaborarea și pilotarea unor proceduri-instrumente de protecție civică, lobby și advocay (inclusiv reglementări juridice) pentru salvarea monumentelor și clădirilor aflate în pericol; formarea competențelor pentru acțiuni de lobby și advocacy în rândul participanților direcți.

Proiectul este realizat de Asociația "Ambasadorii prieteniei" și Pentas Super Omnia, cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România, Raiffeisen Bank și Ursus Breweries.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE