Non Stop Music

Emisiune
› STIRILE RADIO MINISAT

Proiectul Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei a ajuns la final
24.03.2019, 10:10 pm

Sâmbătă, a avut loc în amfiteatrul Liceului de Arte din Târgoviște ultima întâlnire din cadrul Proiectului "Zidurile au apărat oamenii, acum oamenii apără zidurile! Lobby și advocacy în cetatea Târgoviștei".

În aproximativ trei ore, cei aproape 60 de participanți (echipa și invitații) au trecut în revistă activitățile desfășurate în cele 12 luni, dar și exemple de intervenții eficiente în sprijinul patrimoniului, din alte localități.

Coordonatorul proiectului a ilustrat cele mai importante rezultate și demersuri ale tinerilor participanți la proiect: harta virtuală a clădirilor istorice, cărțile de joc cu imagini ale clădirilor de patrimoniu și cu cod QR pentru a fi scanate cu smartphone-ul, în vederea găsirii informațiilor despre casa respectivă, tururi ghidate, consultarea documentelor din arhive, prezentări în cadrul unor evenimente din comunitate, realizarea unui flashmob pentru sensibilizarea autorităților dar și a opiniei publice, discuții cu autoritățile și cu specialiștii (pe baza unei propuneri de politică publică). De asemenea, au mai fost organizate vizite de studiu (Parlament, Institutul Național al Patrimoniului, Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității - Brașov), întâlniri cu elevii, realizarea unui stand de informare la Universitatea Valahia, discuții cu proprietarii unor case de patrimoniu.

Prezentările au alternat cu interpretările muzicale ale unor elevi de la liceul gazdă. Ștefan Popescu (istoric și analist de politică externă) a provocat publicul cu mai multe teme legate de domeniul de studiu al proiectului: lobby extern pentru România, studiu riguros și pregătire profesională alternativă pentru realizarea personală în vremurile noastre și simboluri identitare ale localităților.

Profesorul Honorius Moțoc s-a referit la prezentarea admirativă pe care o fac autorii Enciclopediei Britanice caselor vechi din Târgoviște și a criticat programa analitică la istorie ca fiind la originea lipsei de interes a tinerilor față de această disciplină.

Doamna Ecaterina Tănase, nepoata lui Iorgu Lăzărescu, un comerciant târgoviștean prosper și vizionar din secolele XIX-XX a atras atenția asupra urgenței consolidării unor clădiri de patrimoniu și a susținut înființarea unei asociații care să acționeze concret pentru restaurarea clădirilor istorice din oraș.

Mulți participanți au fost profund dezamăgiți de absența reprezentanților autorităților la discuția finală din cadrul proiectului și au considerat acest lucru ilustrativ pentru șansele de îmbunătățire a stării patrimoniului.

› Ştiri recente:
› EVENIMENTE RECOMANDATE